POH

Welkom op de pagina van de praktijkondersteuners NWN (Nieuwe Waterweg Noord) en DWO (Delft, Westland, Oostland)!

 

 
Vacatures voor praktijkondersteuners vindt u hier.

 

Op deze pagina kunt u meer informatie krijgen over  

  • De aanleiding voor het aanstellen van een praktijkondersteuner

De aanleiding was veelomvattend, waarbij de rol van de huisarts als poortwachter van de zorg en de invoering van de NHG- standaarden belangrijke factoren zijn. Mede door extramuralisering van de klinische zorg en het belang van preventie wordt de huisarts geconfronteerd met complexere taken. De vergrijzing en het langer zelfstandig wonen van ouderen verhogen- en intensiveren de zorgvraag. Een belangrijke werkdrukveroorzaker is daarnaast ook de toename van het aantal chronische zieken en de speciale benadering die deze categorie patiënten vergt. Ook de thuiszorg had haar redenen om het gezelschap van de huisarts te zoeken. Samenwerking met de huisarts bevordert niet alleen de kwaliteit en continuïteit van de patiëntenzorg, maar verhoogt ook het bereik van de zorg. Sinds 1997 zijn er in Nederland projecten gestart waarbij in een huisartsenpraktijk, naast een huisarts, een praktijkverpleegkundige ingezet werd. Is 1999 is het convenant huisartsenzorg ondertekend. Dit is een gezamenlijke beslissing van het ministerie van VWS, de Landelijke Huisartsen Vereniging en Zorgverzekeraars Nederland. Hierin wordt o.a. genoemd: de invoering van praktijkondersteuners in de huisartsenpraktijk. De bedoeling hiervan is dat de praktijkondersteuner (op hbo-niveau) voor minimaal drie huisartsen zal werken, die daarvoor een samenwerkingsverband moeten aangaan. Om voor financiering in aanmerking te komen, moet de praktijkondersteuner tenminste 50% van de tijd besteden aan het uitvoeren van de NHG-standaarden Diabetes Mellitus en/of Astma/COPD. De andere 50% van de tijd zal door de huisarts, in samenspraak met de praktijkondersteuner, ingevuld worden.

NAAR BOVEN

  • Korte omschrijving van de functie

Een praktijkondersteuner houdt zich voor 50% van de tijd bezig met patiëntenzorg, waarbij het uitvoeren van de NHG-standaarden Diabetes Mellitus en/of Astma/COPD richtinggevend zijn. De andere 50% van de tijd zal per huisartsenpraktijk verschillen, omdat de huisarts dit in samenspraak met de praktijkondersteuner, mag invullen. De praktijkondersteuner geeft educatie op het niveau van elke individuele patiënt. Door deze informatie 'op maat', wordt geprobeerd om de kwaliteit van o.a. de diabeteszorg op een hoger niveau te brengen. Beter geïnformeerde patiënten zijn wellicht meer therapietrouw en gemotiveerd tot leefstijl 'regels'.

NAAR BOVEN

  • Omschrijving van zorggebieden POH

-  diabetes zorg en/of Astma/COPD (verplicht)
-  hypertensie
-  sociale visite
-  wondverzorging
-  zwangere vrouwen
-  patiënten met incontinentieproblemen
-  het verrichten van medisch technische handelingen zoals: hechtingen verwijderen, katheteriseren, injecteren, uitstrijkjes maken
-  voedingsadviezen
-  begeleiding, zoals stervensbegeleiding/rouwverwerking
-  begeleiding bij stoppen met roken

NAAR BOVEN 

  • Relatie met de ZEL

De ZEL is 1 januari 2006 in het leven geroepen om kwalitatief goede geprotocolleerde zorg te leveren binnen de eerste lijn voor patiënten met een chronische aandoening. Het is opgericht voor huisartsen die de Diabetes zorg geprotocolleerd hebben, en houdt zich vooralsnog alleen bezig met diabeteszorg. De praktijkondersteuners hebben een belangrijke relatie met de ZEL en denken mee in de werkgroepen.
De nascholing van de diabeteszorg wordt gestructureerd en geregeld door de ZEL. Het complete overzicht van de data nascholing diabetes is te vinden onder:
agenda POH/DA. Voor vragen kunt u terecht bij het secretariaat nascholing: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NAAR BOVEN 

  • WDP (Werkgroep Deskundigheidsbevordering Praktijkondersteuners)

De Werkgroep Deskundigheidsbevordering Praktijkondersteuners (WDP) is sinds januari 2007 een werkgroep ter ondersteuning van de praktijkondersteuners onderling. De werkgroep is in het leven geroepen omdat de praktijkondersteuners vaak solistisch werken en het prettig is om met elkaar ervaringen en knelpunten te delen.

NAAR BOVEN

 

Adres

Adres:
Stokdijkkade 21a, 2671GX Naaldwijk
Tel:
0174-210 440
Fax:
0174-631 818
Website:
www.zorggroep-el.nl
Email:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Over Zorggroep Eerste Lijn

De ZEL Beheer BV werkt in de regio’s Nieuwe Waterweg Noord, Delft, Westland en Oostland om de kwaliteit van zorg in de regio te verbeteren. Door de omvang (201 aangesloten huisartsen) is het mogelijk grote stappen te zetten in de kwaliteitsverbetering van de huisartsenzorg, met name wat betreft de chronische zorg.

JoomShaper